Farmaceutický průmysl v EU spolupráce a vliv na konkurenceschopnost - Pařízková, Alena (2010)
Diplomová práce se zabývá využitím potenciálu farmaceutického průmyslu ke zvýšení konkurenceschopnosti EU ve světě. Farmaceutický průmysl zastává významné postavení ve světové ekonomice, a to jak ze sociálního tak ekonomického hlediska. Tato práce se zaměřuje především na makroekonomickou kontribuci farmaceutického průmyslu do světové ekonomiky s důrazem na postavení EU. Součástí práce je zhodnocení postavení, významnosti, bariér rozvoje farmaceutického průmyslu v EU a také vytyčení hlavních směrů vedoucích k pozitivnímu rozvoji tohoto sektoru, včetně mezinárodní a národní spolupráce. Farmaceutický průmysl je klíčovým sektorem v růstu konkurenceschopnosti EU.