Zahraniční politika Venezuely po nástupu Hugo Cháveze - Křížková, Anna (2010)
Cílem této práce je na základě analýzy a následné komparace charakterizovat rozdíly zahraniční politiky Venezuely před a po nástupu Hugo Cháveze. Hlavní tématické okruhy se týkají politického vývoje Venezuely do roku 1998 a zahraniční politiky vedené v tomto období, v další kapitole jsou analyzovány politická východiska Chávezovy zahraniční politiky a na závěr je popisována samotná zahraniční politika Venezuely po roce 1998. Z analýzy provedené v této práci vyplynulo, že nástup Hugo Cháveze způsobil značný obrat v zahraniční politice Venezuely, který se projevil mnoha změnami především v oblasti Americko-Venezuelských vztahů, integračních snah v Latinsko-americkém regionu a celkové odlišnosti v ideologické orientaci země.