Porovnání frameworků pro rychlý vývoj aplikací na platformě Java - Zilvar, Tomáš (2010)
Práce se zabývá porovnáním dvou frameworků pro rychlý vývoj webových aplikací na platformě Java - Tapestry 5 a Grails. Cílem je seznámit s oběma frameworky, vysvětlit jejich základní principy, způsob práce s nimi, porovnat, jak každý přistupuje k řešení typických problémů a v čem jejich přístup přispívá ke zrychlení vývoje. Dále pak stanovit množinu kritérií, podle kterých frameworky budou srovnávány, k nim přiřadit množinu vah vyjadřujících jejich důležitost v různých rozhodovacích scénářích a kvantifikovat jejich hodnocení. Porovnávané frameworky jsou nové a dynamicky se rozvíjející, přínosem práce je proto rešerše v dostupných cizojazyčných zdrojích, shrnutí nových poznatků, ilustrace na praktických příkladech použití a identifikace silných a slabých stránek frameworku. Získané poznatky a kvanitfikace výsledků mohou pak usnadnit rozhodování v případě nutnosti strategické volby vhodného frameworku.