Klastry, jejich význam pro firmy a jejich vliv na regionální rozvoj na konkrétním příkladu Plastikářského klastru ve Zlínském kraji - Pechanová, Klára; Tomešová, Jana; Weingärtnerová, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá významem klastrů pro firmy, které jsou jejich členy, a na konkrétním příkladu Plastikářského klastru ve Zlínském kraji názorně ukazuje, jak klastry ovlivňují rozvoj regionů. Práce se bude držet definice klastrů dle Evropské unie. V úvodu práce je definován samotný pojem klastr, dále jsou popsány základní znaky, charakteristiky a typy klastrů, a to prostřednictvím deskriptivního popisu. Následně jsou identifikovány přínosy klastrů pro firmy a pro region, kde se daný klastr nachází. Poté jsou konkretizovány možnosti financování klastrů ze strukturálních fondů Evropské unie v současném plánovacím období a pomocí metody srovnávání jsou porovnány s možnostmi v programovacím období předchozím. Součástí práce je také zhodnocení vývoje klastrů, které čerpaly dotace ze strukturálních fondů EU, v programovacím období 2004-2006, a to prostřednictvím nástroje regionální analýzy - Lorenzovy křivky. Praktická část práce se věnuje konkrétnímu příkladu Plastikářského klastru a jeho analýze, zabývá se také situací Zlínského kraje z ekonomického hlediska a na základě takto získaných informací vyvozuje závěry. Cílem práce je pomocí detailní analýzy Plastikářského klastru a popisu ekonomické situace Zlínského kraje potvrdit či vyvrátit domněnku, že se tento klastr zasloužil o orientaci kraje na oblast inovací, vědy a výzkumu a že se významnou měrou podílí na jejím rozvoji a je tudíž považován za jeden z nástrojů regionálního rozvoje Zlínského kraje.
Vedoucí práce: Jana Tomešová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; regionální rozvoj; bakalářské práce; regional development; bachelor's theses