Levicový posun v současné Latinské Americe - Hájek, Ondřej (2010)
V souvislosti s volebním rokem 2006 se v Latinské Americe začalo hovořit o levicovém posunu celého regionu. Krátce na to se v médiích začaly objevovat zprávy o omezení základních principů demokracie v některých z latinskoamerických zemí. Cílem této práce je především zmapovat situaci v jednotlivých státech a na základě toho analyzovat současnou politickou situaci Latinské Ameriky se zaměřením na omezování demokracie a základních lidských práv a svobod. Klíčovou otázkou tak zůstává, jestli se jedná o celoregionální tendenci, nebo je to záležitost pouze několika zemí s radikálnější vládou.