Problémy vyhledávání informací v prostředí internetu - Tajtl, Martin (2010)
Tato práce se zabývá problematikou vyhledávání informací na internetu. Zejména pak různými nástroji vyhledávání a uživatelského přístupu k nim. Zvláštní pozornost je věnována fulltexto-vým vyhledávačům, které jsou v současnosti nejpoužívanějším nástrojem. Práce se věnuje jejich funkcím a specifikům, ale i možnostem jejich využití ze strany uživatelů. Analyzovány jsou různé strategie vyhledávání nejen za pomoci fulltextových vyhledávačů. Popsány jsou i hlavní faktory ovlivňující volbu prostředku vyhledávání, jakož i trendy internetového vyhledávání. Podstatnou částí práce je vyhodnocení průzkumu realizovaného pro tuto práci. Zde jsou roze-brány závislosti mezi jednotlivými odpověďmi a jejich možné příčiny. Z pohledu uživatele jsou tak popsány přednosti a slabiny nástrojů a metod vyhledávání na internetu.