Rozvoj měst České republiky v kontextu politiky soudržnosti EU - Picková, Veronika (2010)
Diplomová práce se zabývá systémem podpory rozvoje měst České republiky z fondů Evropské unie v programovacím období 2007-2013. Nejprve se věnuje stručné charakteristice kohezní politiky EU a poté popisuje vývoj její urbánní dimenze s důrazem na období po roce 2000. Stěžejní částí práce je analýza strategických dokumentů ČR k provádění evropské politiky soudržnosti a dále konkrétních programů podpory s vazbou na rozvoj měst, tj. regionálních operačních programů a Integrovaného operačního programu. Na závěr práce je uvedena případová studie města Plzně, jako konkrétní příklad implementace analyzovaných programů podpory rozvoje měst.