Vztah metropolitního města a jeho zázemí - Komárková, Eva (2010)
Práce se zabývá vztahem města a jeho okolí. V teoretické části práce jsou nejprve osvětleny základní pojmy nutné k pochopení problematiky, společně s teoretickými přístupy zabývajícími se vývojem a podobou měst. Konkrétně je uvedena Teorie revolucí podle Vere Gordona Childa a Teorie životního cyklu Lea van den Berga. Dále práce obsahuje popis přístupů dvou keynesiánských teorií: Teorie pólů růstu v pojetí Francoise Perrouxe a Teorie kumulativních změn v pojetí Gunnara Myrdala a Alberta Otto Hirschmana. Tyto přístupy jsou následně porovnávány. Praktická část práce zkoumá vztah mezi městem a zázemím na základě statistické analýzy na několika případech. Konkrétně jsou analyzována města Kodaň, Londýn, Budapešť a Praha.