Uložení hierarchických dat a nestrukturovaných dat s využitím Java Content Repository - Pytelka, Petr (2010)
Práce podává přehled možností uložení hierarchických a nestrukturovaných dat, které poskytují standardy JSR-170 a JSR-283 - "Content Repository for Java". Východiskem práce je v první části teorie grafů, na jejímž základě autor definuje termín hierarchických dat. Zde jsou také ukázány další metody ukládání dat od souborových systémů, databázových systémů až po systémy správy dokumentů. Popis standardu JSR-283 v další části přináší detailnější pohled na jeho možnosti. Následně je provedeno srovnání možnosti relačních, objektově-relačních databází a možnosti, které poskytují jednotlivé techniky objektově relačního mapování. Detailnější pohled je věnován referenční implementaci JackRabbit. Jsou na ní ukázány základy práce s příslušným API. Součástí práce je také případová studie, v níž je realizována vnitřní část systému správy dokumentů. Na této studii jsou provedena měření výkonosti referenční implementace JackRabbit. Vyústěním práce je vytvoření sady kritérií, kdy je vhodné využít pro uložení hierarchických a nestrukturovaných dat repozitář dle standardu JSR-170/283, případně přímo implementaci JackRabbit.