Nová Evropa a noví Evropané společensko-bezpečnostní dopady muslimské a asijské imigrace do velkých zemí západní Evropy - Werner, Jan (2010)
Střety většinových společností a kulturně odlišných imigrantů představují jeden z klíčových problémů, kterým dnešní Evropa musí čelit. Tato bakalářská práce se jej snaží analyzovat z hlediska societální bezpečnosti, a to v kontextu velkých zemích západní Evropy -- Spojeného království, Francie, Itálie, Španělska a Německa. S využitím poznatků z různých oborů je pro každý stát zachycena identita přistěhovalců muslimského a asijského původu a hlouběji rozebrány jejich vzájemné vztahy s přijímající společností. V poslední kapitole jsou modely jednotlivých států srovnány z hlediska společenské bezpečnosti; jsou také vysloveny hlavní prognózy pro krátkodobý i dlouhodobý vývoj societálně-bezpečnostních dopadů asijské a muslimské imigrace a základní východiska pro efektivnější integrační proces.