Spoje „poslední míle” na bázi technologie IEEE 802.11 - Buzek, Jiří; Šmejkal, Ivo; Pinkas, Otakar, 1942-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Bakalářská práce se zabývá problematikou bezdrátových sítí na standardu IEEE 802.11, které se v ČR nejčastěji používají u poskytovatelů internetového připojení (ISP). Hlavním úkolem je popsat postup konkrétní realizace spoje pro obec, případně pobočku větší firmy s více nezávislými budovami bez strukturované kabeláže a následné rozvedení internetu k jednotlivým klientům. U zařízeních pracujících ve frekvenčním pásmu 10GHz hodnotí technologie z hlediska ceny a výrobcem deklarovaných parametrů, u zařízeních pracujících ve frekvenčním pásmu 5GHz a 3,5GHz pak pouze hledisko ceny (deklarované parametry jsou v praxi často nedosažitelné). Okrajově zmiňuje problematiku zabezpečení bezdrátových sítí a uvádí pouze příklady dnes hojně používaných systémů šifrování. Na konkrétním spoji jsou ukázána praktická měření propustnosti a jsou interpretovány výsledky, proč se síť a uživatelé chová/-jí právě tímto způsobem. Závěrem bakalářské práce je komplexní náhled na problematiku vybudování kvalitní bezdrátové sítě pro obec nebo firmu s více nezávislými budovami.
Vedoucí práce: Ivo Šmejkal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses