Evropský parlament a demokracie. Příspěvek ke studiu evropské integrace v politické a ekonomické oblasti - Dvořák, Jiří (2011)
Bakalářská práce je vystavěna na rozvedených poznatcích ekonomické a politologické teorie. Následuje studie vývoje předchůdců Evropského parlamentu do zavedení přímé volby. Práce analyzuje vývoj pravomocí, legitimitu a strukturu Evropského parlamentu po zavedení přímé volby, a to s důrazem na charakteristiky vypovídající o demokracii na evropské úrovni. K tomu přispívá jednoduchý ekonomicko-politologický model rozhodování parlamentu. V práci institucionální analýzou zkoumám vliv Evropského parlamentu na objektivní míru demokracie na evropské úrovni.