Problematika ESB jako součást SOA řešení - Burian, Tomáš; Říhová, Zora, 1948-; Kubíček, Jovan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Diplomová práce stručně shrnuje historii integrace podnikových aplikací a uvádí výhody a nebezpečí, která plynou z pokusů o harmonizaci firemní IT infrastruktury, dále popisuje hlavní přístupy k integraci a hodnotí jejich odolnost z hlediska času. Práce popisuje principy moderní integrační architektury SOA (Service Oriented Architecture), včetně souvisejících standardů. Zvláštní pozornost je věnována životnímu cyklu služeb v rámci SOA. Dále vysvětluje možné přístupy a klíčové principy fungování komunikační vrstvy integrovaného podnikového aplikačního systému z hlediska architektonického řešení. Poslední část práce zkoumá možnosti, rizika a přínosy systémové integrace aplikací při nasazení SOA a posuzuje ekonomickou stránku integrace a otázku ochrany realizovaných investic.
Vedoucí práce: Zora Říhová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses