Hodnocení ekonomické úrovně ČR před vstupem do eurozóny - Nováková, Eva; Helísek, Mojmír, 1958-2021; Kaňková, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Diplomová práce hodnotí připravenost ČR na vstup do eurozóny z hlediska ekonomické úrovně. Práce popisuje kroky a procedury, které již vlády ČR uskutečnily pro vstup ČR do eurozóny, dále analyzuje a kvantifikuje nejdůležitější kritéria související se vstupem ČR do eurozóny. Po rozboru těchto kriterií - nominálních a reálných- se práce zaměřila na jedno z reálných kriterií, a to ekonomickou úroveň. V rámci ekonomické úrovně je hodnocena obecná hospodářská úroveň a potenciál pro hospodářský růst. ČR je hodnocena vzhledem k průměru eurozóny 16 a vzhledem k zemím, které jsou pod průměrem eurozóny 16. Při hodnocení obecné hospodářské úrovně práce vychází ze základního ukazatele - HDP/obyv. - a z dalších alternativních ukazatelů např. HND/obyv., reálného HDD/obyv. Podstatnou částí práce je zhodnocení ekonomického potenciálu, a to na základě investic do fyzického kapitálu, investic do lidského kapitálu, technického pokroku a úspěchu ekonomiky na zahraničních trzích. Toto zhodnocení bylo následně využito v poslední části práce ke stanovení predikce ekonomické úrovně ČR v roce 2015.
Vedoucí práce: Mojmír Helísek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses