Nové formy inštitucionálneho zaisťovania proexportnej politiky v ČR - Salíni, Linda; Plchová, Božena, 1936-; Nigrinová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Diplomová práca podáva obraz o význame exportu pre ekonomiku Českej republiky a hlavných nástrojoch štátnych a neštátnych inštitúcií využívaných na jeho podporu. Predstavuje taktiež nové proexportné aktivity neštátnej inštitúcie - Medzinárodnej obchodnej komory v ČR (ICC ČR), o ktorých zatiaľ nie je dostatočne oboznámená široká verejnosť. Práca obsahuje názory tých subjektov, ktorých sa podpora exportu v ČR priamo dotýka - najmä malých a stredných podnikov, veľkých exportérov a komerčných bánk - a ich konkrétne požiadavky na obsah štátnej exportnej stratégie. Ich názory sú v tejto práci vyvodené z rôznych prieskumov a analýz a založené na informáciách vyplývajúcich z činnosti Medzinárodnej obchodnej komory v ČR. Pre vytvorenie kvalitnej exportnej stratégie ČR je nevyhnutná spolupráca Ministerstva priemyslu a obchodu so všetkými relevantnými subjektmi ako EGAP, ČEB, HK ČR, ICC ČR, ale hlavne podnikateľskou verejnosťou. Taktiež je potreba do exportnej stratégie zahrnúť zefektívnenie a zjednotenie služieb štátnych inštitúcií na podporu exportu, vyhradenie dostatočných finančných prostriedkov pre ČEB, a.s. a EGAP, a.s., zapojenie komerčných bánk do financovania obchodu a zvýšenie medzinárodnej konkurencieschopnosti českých vývozných artiklov. Tak sa jedine môže zvýšiť jej prínos pre jednotlivé subjekty zahraničného obchodu a aj samotný štát.
Vedoucí práce: Božena Plchová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses