Primární veřejná nabídka akcií společnosti - Gaško, Martin; Kříž, Radim, 1965-; Novák, Robert; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Kapitálový trh tvoří významnou součást ekonomiky. Jeho rozvinutost nepochybně ovlivňuje celou efektivitu ekonomiky a teda i celkovou vyspělost země. V práci analyzuji proces primární veřejné nabídky akcií ("IPO") v České republice, protože věřím, že IPO může výrazně pomoci k rozvoji kapitálového trhu a celé ekonomiky. Proces IPO jsem podrobil analýze z hlediska jeho hlavních faktorů, které ovlivňují hodnotu akcie při emisi a přes ní i základní cíl akciové společnosti, který při IPO sleduje, což je maximalizovat získaný kapitál z IPO. Analýza ukazuje, že podstatné nedostatky, kterými právní řád České republiky trpěl v minulosti, byly odstráněny a proces IPO je regulován obdobně jako v jiných zemích EU. IPO ale zůstává možností, kterou mnoho firem nezahrnuje do svého strategického plánování z důvodu jeho složitosti a nákladnosti. Důkladná právní příprava a analýza možností, jak uskutečnit IPO v daném právním prostředí, však maximalizuje nejen zisk z emise samotné, ale přispívá i k dosahovaní vyššího zisku dlouhodobě.
Vedoucí práce: Radim Kříž
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses