Možné dopady zavedení eura na ekonomiku ČR - Kačírková, Michaela; Kalínská, Emilie, 1943-2012; Čajka, Radek, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Diplomová práce " Možné dopady zavedení eura na ekonomiku ČR" se zabývá problematikou důsledků zavedení jednotné měny na ekonomiku České republiky. První část pojednává o obecné problematice zavedení eura v ČR. Věnuje se plnění konvergenčních kritérií, nominálních, reálných i ostatních, dále volbě scénáře a harmonogramu zavedení eura. Hlavní část práce se zabývá analýze vlivů jednotné měny na inflaci, obyvatele, mezinárodní obchod a přímé zahraniční investice. Druhá kapitola je zaměřena na způsob měření inflace, faktory ovlivňující inflaci či na možné scénáře vývoje inflace po přijetí eura, třetí část na problematiku přepočítávacího koeficientu a vlivu na cenové relace a kupní sílu a čtvrtá kapitola na očekávané efekty zavedení eura na mezinárodní obchod, konkrétně na bilanci zboží a služeb, přímé zahraniční investice a konkurenceschopnost. Poslední pátá kapitola je zaměřena na budoucnost eura očima významných světových ekonomů.
Vedoucí práce: Emílie Kalínská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; mezinárodní obchod; inflace; kupní síla; diplomové práce; international trade; inflation (finance); purchasing power; master's theses