Národní stát v etapě nové globalizace - Charvát, Martin (2011)
Práce si klade za cíl popsat měnící se pozici národního státu v novodobém ekonomicko-politickém uspořádání, které je důsledkem globalizačních procesů. Předmětem zájmu je vzájemný vztah státu s nadnárodními subjekty, ale i ostatními státy s ohledem na koncept konkurenceschopnosti.