Nová média v umělecké sféře - Andrle, David (2010)
Tato bakalářská práce vytváří zcela unikátní pohled do světa nových médií. Zaměřuje se především na sféru umělců, jejich tvorby a využití nových médií. Nejprve specifikuje spojení technologií a umění z historického hlediska. Poté se v práci zaměřuji na nově vytvořené umělecké směry, které úzce souvisejí s novými médii. Z důvodu provázanosti nových médií a webu 2.0 je zde i výčet specifických médií využívaných uměleckou sférou. Je zde podrobně popsán problém spojený s distribucí děl na internetové síti v rámci Autorského práva. Součástí práce je i empirický výzkum založený na zjištění gramotnosti práce s audiovizuálními prostředky a využití nelegálních cest pro získávání umělecké tvorby.