Metodika řízení sportovní organizace (občanského sdružení) v ČR - Balážová, Radka (2010)
Tato práce se zabývá analýzou České Asociace Létajícího disku. Obsahuje teoretickou část, která vysvětluje teoretická východiska procesního řízení firmy a projektu přechodu na procesní řízení, jinak také reengeneeringu podnikových procesů. Vzhledem k zaměření práce se druhá teoretická kapitola zabývá specifickými charakteristikami sportovních organizací, zejména sportovních svazů v ČR, které zastřešují jednotlivá sportovní odvětví v ČR. Tyto organizace mají právní formu občanského sdružení a řadí se do skupiny nestátních neziskových organizací. V metodické části práce je popsán zvolený postup aplikace procesního řízení ve vybrané organizaci a metody využité v praktické části práce. Praktická část práce zahrnuje zevrubný popis organizace, tato část shrnuje historii organizace, představuje poslání, pro které byla založena a zastřešované sportovní disciplíny. Uvádí organizační strukturu celé organizace, funkční strukturu výkonného orgánu, nejvýznamnější zdroje financování a lidské zdroje organizace. Zařazuje organizaci do kontextu mezinárodních sportovních svazů a institucionálního rámce sportu v ČR. Pro situační analýzu organizace byl využit průzkum mezi sportovními svazy, který tvoří významnou součást praktické části práce. Průzkum je argumentován, popsán a vyhodnocen. V práci jsou shrnuty závěry vyplývající z průzkumu pro sportovní svazy obecně a pro zkoumanou organizaci zvláště. Na konci průzkumu je uvedena metodická poznámka, která uvádí doporučení pro přístup k dotazování sportovních svazů. Situační analýza podrobněji zkoumá nákladovou pozici organizace a zákazníky organizace. Poznatky situační analýzy jsou shrnuty ve SWOT analýze. Významným východiskem k řízení organizace je jasná vize a definování hierarchické struktury cílů organizace. Cíle organizace v členění na