Metodika řízení sportovní organizace (občanského sdružení) v ČR - Balážová, Radka; Střížová, Vlasta, 1946-; Ševčenko, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Tato práce se zabývá analýzou České Asociace Létajícího disku. Obsahuje teoretickou část, která vysvětluje teoretická východiska procesního řízení firmy a projektu přechodu na procesní řízení, jinak také reengeneeringu podnikových procesů. Vzhledem k zaměření práce se druhá teoretická kapitola zabývá specifickými charakteristikami sportovních organizací, zejména sportovních svazů v ČR, které zastřešují jednotlivá sportovní odvětví v ČR. Tyto organizace mají právní formu občanského sdružení a řadí se do skupiny nestátních neziskových organizací. V metodické části práce je popsán zvolený postup aplikace procesního řízení ve vybrané organizaci a metody využité v praktické části práce. Praktická část práce zahrnuje zevrubný popis organizace, tato část shrnuje historii organizace, představuje poslání, pro které byla založena a zastřešované sportovní disciplíny. Uvádí organizační strukturu celé organizace, funkční strukturu výkonného orgánu, nejvýznamnější zdroje financování a lidské zdroje organizace. Zařazuje organizaci do kontextu mezinárodních sportovních svazů a institucionálního rámce sportu v ČR. Pro situační analýzu organizace byl využit průzkum mezi sportovními svazy, který tvoří významnou součást praktické části práce. Průzkum je argumentován, popsán a vyhodnocen. V práci jsou shrnuty závěry vyplývající z průzkumu pro sportovní svazy obecně a pro zkoumanou organizaci zvláště. Na konci průzkumu je uvedena metodická poznámka, která uvádí doporučení pro přístup k dotazování sportovních svazů. Situační analýza podrobněji zkoumá nákladovou pozici organizace a zákazníky organizace. Poznatky situační analýzy jsou shrnuty ve SWOT analýze. Významným východiskem k řízení organizace je jasná vize a definování hierarchické struktury cílů organizace. Cíle organizace v členění na
Závěrečná část práce popisuje jednotlivé fáze projektu aplikace procesního řízení v organizaci, v úvodu jsou na základě poznatků získaných o organizaci v situační analýze navrženy cíle projektu aplikace procesního řízení, které jsou upraveny za základě přání a možností vedení organizace. Je zde popsán způsob získávání podkladů pro procesní analýzu. Dále jsou zde specifikovány procesy probíhající v organizaci, přičemž důraz je kladen zejména na klíčové procesy organizace. Na základě znalosti procesů a rozkrytí fungování organizace jsou identifikována slabá místa organizace. Vybraný klíčový proces je optimalizován. Jsou formulována doporučení pro změny v řízení organizace a pro další postup při přechodu organizace na procesní řízení. Je navržen způsob hodnocení úspěšnosti organizace.
Vedoucí práce: Vlasta Střížová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; sportovní management; analýza; diplomové práce; sports management; analysis; master's theses