Regionální diferenciace Německa se zaměřením na nové spolkové země - Urbanová, Zuzana (2010)
Hlavním cílem diplomové práce je podat celistvý přehled o různých typech zdrojů, ze kterých mohou nové spolkové země od 90. let po současnost čerpat finanční prostředky a posoudit efektivitu jejich vynaložení. Doplňkovými cíli je shrnout stav východoněmecké ekonomiky po 2. světové válce a vývoj ekonomických reforem v 90. letech. Rozdílný historický vývoj obou dříve rozdělených částí nynější SRN je velmi důležitý pro pochopení, v jaké situaci se NDR v roce 1990 ocitla a v jakém byla stavu. První kapitola shrnuje ekonomické následky poválečné doby, dopad reparací a demontáží a jejich rozsah. Ve druhé kapitole následuje vyhodnocení hlavních témat začátku 90. let - provedení měnové reformy a privatizace. Třetí kapitola plynule navazuje na téma reforem v 90. letech a vymezuje základní finanční programy, které dlouhodobě určují podporu novým spolkovým zemím. V rámci čtvrté kapitoly následuje na základě vybraných makroekonomických ukazatelů srovnání nejprve Německa a EU-27, a pak nových a starých spolkových zemí navzájem. Analyzována je ekonomická úroveň Německa jako celku, a pak jeho regionálních disparit. Závěrečná pátá kapitola monitoruje situaci Německa a jeho nových spolkových zemí v rámci čerpání ze strukturálních fondů Evropské unie.