Prostorové plánování v Irsku - Žaloudek, Petr (2010)
Diplomová práce se zabývá systémem prostorového plánování v Irské republice. Jejím cílem je stanovení hlavních výhod a nevýhod dublinského přístupu k plánování. První část práce se zabývá socioekonomickou charakteristikou Irska, která vytváří nutný základ pro následnou analýzu irského systému prostorového plánování. Tu představuje přiblížení legislativního rámce, institucionálního hlediska a konkrétních prostorově-plánovacích dokumentů. V závěru jsou stanoveny na základě předchozích zjištění pozitivní a negativní stránky irského přístupu.