Nové přístupy k podnikání s aplikací v podnikatelském plánu - Caspe Pikhartová, Dagmar; Hartman, Ladislav; Brůhová Foltýnová, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
Diplomová práce se zabývá možností fungování car-sharingu v Praze. Car-sharing je službou, která umožňuje pronájem osobních vozidel na určitý počet hodin. Car-sharing je běžnou službou v mnoha městech vyspělého světa. V teoretické části je car-sharing krátce představen včetně jeho rozšíření ve světě. Dále jsou uvedena dvě koncepční východiska pro podnikatelský plán. Prvním je makroekonomická koncepce přírodního kapitalismu, v jejímž centru stojí důraz na uznání nezbytnosti přírodního kapitálu. Ten lze lépe chránit, pokud budeme více konzumovat služby a ne výrobky. Jako v případě car-sharingu, kdy zákazník platí za skutečné využití vozidla, ne za jeho vlastnictví. Druhým koncepčním východiskem je sociální podnikání, které je inspirující alternativou vedení podnikatelského subjektu, kdy cílem není jen finanční zisk, ale i pozitivní společenský dopad. V případě car-sharingu je tímto dopadem snížení počtu vozidel a zlepšení kvality života ve městě. Podnikatelský plán zahrnuje finanční plán zpracovaný ve dvou variantách. Lze konstatovat, že car-sharing na území Prahy je možné provozovat, nezbytná je však podpora samosprávy. Nelze ale předpokládat, že car-sharingová služba je prostředkem k rychlému generování zisku. Může se spíše jednat o jeho pomalou kumulaci. V poslední části práce byl sestaven balanced scorecard pro první rok podnikání tak, aby bylo dosaženo optimistické varianty vývoje modelované v podnikatelském plánu. Jako klíčový cíl pro úspěch prvního roku byl identifikován růst počtu zákazníků.
Vedoucí práce: Ladislav Hartman
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; sdílení vozidel; diplomové práce; car sharing; master's theses