Komparace trhu práce v České republice a Katalánsku - Dědová, Markéta (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá komparací trhu práce České republiky a Katalánska. V úvodní části práce obě země představím pomocí srovnání základních ukazatelů trhu práce obou zemí, pozornost věnuji rovněž roli vlivu Evropské unie a eurozóny na trh práce obou zemí. Nejdříve se zaměřím na analýzu vývoje míry nezaměstnanosti dle vzdělání, ve které budu pozornost věnovat souvislosti mezi mírou nezaměstnanosti a dosaženým vzděláním, přičemž vycházím z předpokladu, že s vyšším stupněm dosaženého vzdělání by měla míra nezaměstnanosti dané skupiny klesat. Následně jsem se rozhodla analyzovat trh práce pomocí ekonomických nástrojů, které jako jednu z proměnných využívají základní ukazatel trhu práce, tj. nezaměstnanost. Jedná se o Okunův zákon, Phillipsovu křivku a Beveridgeho křivku, u kterých na základě vytvořených grafů budu zkoumat potrvzení či vyvrácení teoretických předpokladů. V závěrečné části práce vytvořím ekonometrické modely, s jejichž pomocí posoudím vzájemnou závislost proměnných a zhodnotím platnost Phillipsovy a Beveridgeho křivky.