Oligopolizace bankovnictví zdražuje bankovní produkty? - Stibor, Martin; Koblovský, Petr; Mičúch, Marek, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Abstrakt Práce si klade za cíl zjistit, zda oligopolní typ tržní struktury zdražuje bankovní produkty. Vztah mezi typem tržní struktury a ziskovosti bankovních institucí na vybraných trzích střední a východní Evropy byl odhadnut pomocí P-R modelu, který byl rozšířen o regulaci jednotlivých bankovních trhů. V práci byla analyzována data z období roku 2008, která vykazují specifický charakter, neboť se v tomto období finanční instituce potýkaly s tzv. bankovní krizí. Práce sleduje běžné významné vlivy, které mají dopad na ziskovost bank. Ve druhé části byly porovnány typy tržních struktur, které byly odhadnuty za použití P-R modelu a HHI. Z diskuse vyplynulo, že rozpory jednotlivých výstupů modelů byly zapříčiněny vymezením relevantního trhu a množstvím analyzovaných subjektů, proto je vhodné používat P-R model pro rozsáhlé datové soubory bez ohledu na velikost relevantního trhu, naopak HHI vyžaduje přesnou a úzkou specifikaci relevantního trhu. P-R model odhaduje analyzovanou oblast jako oligopolní, ve kterém regulace nemá významný vliv na ziskovost jednotlivých bank.
Vedoucí práce: Petr Koblovský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses