SPAM, rizika a protiopatření - Daněk, Tomáš; Luc, Ladislav; Petera, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Práce se zabývá problematikou hromadné nevyžádané pošty označované jako spam. Jejím hlavním cílem je představit současné nejpoužívanější metody ochran proti nevyžádané poště a jejich praktická aplikace pro dosažení co možná nejvyšší účinnosti. Práce si klade za cíl nalézt optimální kombinaci ochran pro běžnou elektronickou poštovní schránku. V první části práce je rozebrána historie, důvody vzniku a masového rozšíření spamu. Dále jsou představeny různé druhy spamu, které se liší účelem jejich vzniku a současně svou nebezpečností. Na závěr první části jsou představeny světové statistiky za rok 2009 společně s odhadovanými celkovými náklady každoročně vynakládanými pro boj se spamem. Zmíněny jsou i současné trendy a možný budoucí vývoj v oblasti nevyžádané pošty. V druhé části jsou podrobně představeny jednotlivé nejpoužívanější metody ochrany, které se liší principem fungování. Jejich společným cílem je ale snížení počtu doručených spamových zpráv na minimum. Jsou zde rozebrány jejich výhody, nevýhody a úskalí jejich použití. V závěru práce je představeno praktické použití uvedených ochran na konkrétním případu. Hlavním přínosem práce by mělo být omezení příjmu nevyžádané pošty na minimum a snížení rizik s ní spojených na základě znalosti technik a jednání rozesilatelů spamu.
Vedoucí práce: Ladislav Luc
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses