Možnosti formátu PDF při správě a distribuci dokumentů - Urban, Ondřej (2006)
Bakalářská práce Možnosti formátu PDF při správě a distribuci dokumentů se zabývá podstatou samotného formátu pro přenositelné dokumenty. Pokud i vy patříte mezi lidi, kteří o PDF již slyšeli, nebo jej dokonce běžně používají, ale zároveň nemáte jasnou představu, co si pod tímto pojmem představit, patří následující řádky právě vám. V této publikaci naleznete popis nejčastěji se vyskytujících pojmů a výrazů z oblasti DTP, předtiskové přípravy a tiskařského odvětví. Dozvíte se, co předcházelo vzniku PDF, jaká byla původní očekávání a kdo byl tím hlavním vizionářem a spoluzakladatelem společnosti Adobe. Jsou v ní popsány také dvě základní technologie -- PostScript a XML, na kterých je formát založen. Poté následuje kompletní přehled jednotlivých verzí s jejich konkrétními přínosy. Neméně důležitou součástí je také výčet standardů vycházejících z formátu PDF, ať už těch oficiálních nebo všeobecně uznávaných. Podrobněji se seznámíte také s konkurenčním formátem XPS od společnosti Microsoft. Ve druhé části práce je uveden popis vlastností, které by se nám mohly hodit, jak z pohledu koncového uživatele dokumentu tak z pohledu jeho tvůrce. Mimo jiné se zde dovíte, jakým způsobem lze vytvořený dokument upravovat, co je možné využít pro navigaci, jaké nástroje máme k dispozici pro recenzi nebo týmovou spolupráci a jak dokument zabezpečit. Dále zde zjistíte, že obsah dokumentu mohou tvořit také elektronické formuláře, vrstvy, trojrozměrné objekty, multimediální obsah a přílohy. A rovněž by se nemělo zapomenout na přístupnost PDF lidem s postižením. Závěrečná část je ryze praktická a poradí nám, jakým způsobem je možné PDF vytvářet a představí nám vhodné aplikace pro tvorbu, úpravy ale i prohlížení. Lehce se seznámíte také s produkčním prostředím a PDF workflow. Na praktický