Analýza role občanských iniciativ v lokálním rozvoji na území Středočeského kraje - Kuncová, Tereza (2009)
Práce se zabývá samostatnou analýzou stavu lokálního rozvoje území a stavu občanských iniciativ. Bližší zkoumání se zaměřuje na způsob financování a podpory lokálního rozvoje i občanských iniciativ na území Středočeského kraje. V České republice jsou tyto iniciativy monitorovány od roku 1995 prostřednictvím soutěže "Vesnice roku". Cílem práce je posouzení vlivu občanských iniciativ na rozvoj území a kvalitu života ve vybraných obcích. Výsledky soutěže v oblasti společenského života obcí jsou v diplomové práci reprezentovány jednak aktuálním stavem a jednak informacemi z provedeného dotazníkového šetření a z řízených rozhovorů se zástupci jednotlivých obcí, oceněných za společenský život. Přínosem diplomové práce bude sestavení závěrů a dílčích doporučení, týkajících se možností rozvoje venkovských obcí s ohledem na existenci občanských iniciativ, primárně ve Středočeském kraji. Některé obecné či průřezové závěry mohou být aplikovány na ostatní kraje v České republice.