Místní poplatky ve vybrané obci - Lysáková, Jana; Sedmihradská, Lucie; Kubík, Rudolf; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Místní poplatky jsou jedním z daňových příjmů, které mohou obce samy částečně ovlivnit. Obce mají u místních poplatků fiskální pravomoc, takže samy rozhodují, který poplatek budou na svém území vybírat. Mohou však zavézt pouze poplatky uvedené v zákoně 565/1990 Sb., o místních poplatcích. Místními poplatky ve dvou vybraných obcích se zabývám proto, abych zjistila, jak mohou ovlivnit příjmy malých měst a jak s nimi města nakládají. Cílem práce je analyzovat místní poplatky z pohledu všech jejich náležitostí, tedy vyhlášek, sazeb a výnosů, až po nákladovost jednotlivých poplatků. V první části se zabývám teorií místních poplatků, legislativou a příjmy obcí v ČR. Ve druhé části analyzuji místní poplatky města Brumov-Bylnice a jejich vývoj v letech 2004-2009. Ve třetí části provádím komparaci Brumova-Bylnice s městem Slavičín. V závěrečné čtvrté části analyzuji nákladovost výběru místních poplatků, abych na cvičném modelu ukázala, které poplatky jsou fiskálně výhodné a které mají naopak spíše stimulační funkci. Po provedení analýzy docházím k závěru, že výnosy z místních poplatků jsou v rámci daňových a celkových příjmů obcí zanedbatelnou položkou, ale přesto jsou to příjmy potřebné a do jisté míry i nutné.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; místní poplatky; bakalářské práce; local fees; bachelor's theses