Měnová politika ECB a ČNB od vzniku eurozóny konvergence či divergence? - Vránová, Veronika (2010)
Práce je postavena na hypotéze, že vzhledem k očekávanému přijetí eura v ČR by mělo docházet ke konvergenci také v oblasti měnové politiky. Cílem práce je porovnat konečné dopady monetární politiky ECB a ČNB na měnové ukazatele - tj. na inflaci, úrokové sazby a měnový kurz od roku 1999 a následně zhodnotit jejich konvergenci pomocí jednoduchých statistických modelů. Úvodní část práce stručně popisuje historický vývoj eurozóny, který umožňuje lépe pochopit její počáteční složení a podstatu Evropské měnové unie. Následně se práce zabývá měnovou politikou obou centrálních bank. Přibližuje jejich institucionální uspořádání, cíle, strategie a nástroje, jež formují jejich činnost. Dále je představena problematika samotné konvergence. Poslední část je zaměřena na srovnání vybraných ukazatelů a zhodnocení jejich konvergence v rámci eurozóny a České republiky.