Měnová politika ECB a ČNB od vzniku eurozóny konvergence či divergence? - Vránová, Veronika; Janíčko, Martin, 1983-; Kubíček, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Práce je postavena na hypotéze, že vzhledem k očekávanému přijetí eura v ČR by mělo docházet ke konvergenci také v oblasti měnové politiky. Cílem práce je porovnat konečné dopady monetární politiky ECB a ČNB na měnové ukazatele - tj. na inflaci, úrokové sazby a měnový kurz od roku 1999 a následně zhodnotit jejich konvergenci pomocí jednoduchých statistických modelů. Úvodní část práce stručně popisuje historický vývoj eurozóny, který umožňuje lépe pochopit její počáteční složení a podstatu Evropské měnové unie. Následně se práce zabývá měnovou politikou obou centrálních bank. Přibližuje jejich institucionální uspořádání, cíle, strategie a nástroje, jež formují jejich činnost. Dále je představena problematika samotné konvergence. Poslední část je zaměřena na srovnání vybraných ukazatelů a zhodnocení jejich konvergence v rámci eurozóny a České republiky.
Vedoucí práce: Martin Janíčko
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; měnová politika; bakalářské práce; monetary policy; bachelor's theses