Práva a povinnosti veřejné správy v oblasti ochrany přírody a krajiny - Vilímová, Dana (2009)
Diplomová práce se zabývá právy a povinnostmi veřejné správy v oblasti ochrany přírody a krajiny. Seznamuje nás s právními normami, o které se opírá činnost veřejné správy, tzn. samosprávy a státní správy. Podává základní informace o správním právu, správním řádu a principech fungování v této oblasti. Popisuje organizační strukturu veřejné správy v oblasti ochrany životního prostředí, podrobně nás seznamuje s kompetencemi institucí veřejné správy v oblasti ochrany přírody a krajiny. Dále se práce zabývá odpovědností za poškozování životního prostředí, zejména ekologickou újmou. V analytické části se podrobuje analýze pět správních řízení z oblasti ochrany přírody a krajiny. Dvě z nich se zabývají projekty zasahujícími do významného krajinného prvku, další tři se věnují záměrům ovlivňující krajinný ráz. Cílem práce je analyzovat postup veřejné správy v konkrétních správních řízeních a poskytnout možné návrhy na zlepšení postupu.