Měnové krize a jejich predikce v regionu střední a východní Evropy - Staněk, Daniel; Helísek, Mojmír, 1958-2021; Pazour, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Diplomová práce se zabývá možnostmi predikce měnových krizí v šesti zemích regionu střední a východní Evropy. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je obecně popsána charakteristika měnových krizí, význam měnových krizí a jsou uvedeny jejich konkrétní příklady. Také jsou zde zmíněny možnosti predikce měnových krizí a ukazatele, které je možné k predikci použít. Praktická část se nejprve zabývá identifikací měnových krizí v jednotlivých zemích. Tyto jsou identifikovány jednoduchým přístupem dle vývoje měnového kurzu a komplexnějším přístupem dle indexu tlaku. Poté jsou analyzovány rizika vzniku měnové krize s využitím přístupu Mezinárodního měnového fondu a pomocí signálních metod. Samostatnou kapitolou praktické části je podrobná analýza ukazatele akciového trhu a jeho využitelnost pro predikci měnových krizí.
Vedoucí práce: Mojmír Helísek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses