Prohibice drog v podmínkách vzájemné substituce návykových látek v České republice - Vilimovský, Petr; Běláčková, Vendula, 1982-; Houdek, Petr, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato práce analyzuje regulaci, preskripci a prohibici drog v podmínkách vzájemné substituce návykových látek v České republice, zjišťuje cenové a křížové elasticity látek a jejich trhů. Práce provádí srovnání mezi regulovaným trhem legálních alkoholických nápojů a cigaret, neprohibičně regulovanými léčivy a prohibičním trhem nelegálních drog. Práce dochází k závěru, že poptávka po drogách není cenově elastická, nicméně se nejedná o poptávku absolutně neelastickou, jak lze usuzovat z pojetí závislosti před teorií racionální závislosti Gary S. Beckera. Cena návykových látek tedy do určité míry ovlivňuje spotřebu což otevírá prostor pro ovlivnění poptávky cenovým mechanismem. Práce dále zjišťuje, že vzhledem k substitučním vztahům lze v souladu s teorií ekonomické regulace George J. Stiglera potvrdit zájem výrobců alkoholických nápojů, cigaret a léčiv na úplné prohibici dnes nelegálních drog. Zájem výrobců alkoholických nápojů i cigaret potvrzují rovněž mezi nimi zjištěné oboustranně komplementární vazby.
Vedoucí práce: Vendula Běláčková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; drogy; návykové látky; diplomové práce; drugs of abuse; addictive drugs; master's theses