Hospodársky cyklus Slovenska 1993-2009 - Lipka, Vladimír; Czesaný, Slavoj, 1940-; Halás, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Diplomová práca sa zaoberá monitorovaním a analýzou hospodárskeho cyklu Slovenska v rokoch 1993-2009. Jej cieľom bolo posúdiť vplyv fiškálnej a monetárnej politiky na hospodársky cyklus. Obe politiky by mali vzájomne kooperovať a vytvoriť tak vhodné prostredie pre ekonomický vývoj. Úlohou menovej politiky ba mala byť stabilita meny. Fiškálna politika by sa mala zamerať na stabilný vývoj vo verejných financiách. Práca je zložená z piatich celkov, ktoré sa vzájomne prelínajú. Prvým je vysvetlenie teoretických základov z oblasti hospodárskych cyklov. Nasleduje kapitola, v ktorej sú analyzované jednotlivé fázy hospodárskeho cyklu slovenskej ekonomiky s pomocou indikátorov vnútornej a vonkajšej rovnováhy, strany dopytu a ponuky HDP a indikátorov menových podmienok. Práca ďalej obsahuje posúdenie vstupu Slovenska do EMÚ, z pohľadu výnosov a nákladov. Táto čas sa ešte zameriava na proces nominálnej a reálnej konvergencie slovenskej ekonomiky pred prijatím eura. Predposlednú časť práce tvorí komparácia hospodárskych cyklov krajín V4. Záver práce je venovaný prognóze ekonomického vývoja slovenskej ekonomiky v roku 2011.
Vedoucí práce: Slavoj Czesaný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses