Reforma zdravotnictví USA - Čapková, Lenka; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Munzi, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Diplomová práce se zabývá základními momenty zdravotnické reformy v USA. Teoretická část práce vychází z pojetí zdraví jako lidského kapitálu, jako faktoru produktivity práce. Míra depreciace zdravotního kapitálu je úzce spojená s věkem a roste v průběhu celého životního cyklu. V USA je v současnosti více než 46 milionů obyvatel nepojištěných a jejich přístup ke zdravotní péči je velmi omezen. Zdravotnický systém USA je vysoce nákladový, celkové výdaje převyšují 16 procent HDP. Na základě různých propočtů práce charakterizuje předpokládané cíle reformy z pohledu pokrytí obyvatel, podílu soukromých a veřejných výdajů, dodatečného pojištění apod. Práce se dále zabývá problematikou snižování cenové elasticity poptávky po zdravotní péči v souvislosti se zvyšováním počtu pojištěných osob. Teoreticky zdůvodňuje možnost vzniku morálního hazardu u zúčastněných elementárních subjektů.
Vedoucí práce: Jaroslava Durdisová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; reforma zdravotnictví; diplomové práce; health care reform; master's theses