Regionální aspekty využití obnovitelných zdrojů na Mladoboleslavsku - Dobiášová, Jana; Postránecký, Josef, 1961-; Soják, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Diplomová práce mapuje problematiku využívání obnovitelných zdrojů na Mladoboleslavsku, s užším zaměřením na využití biomasy. Cílem práce je stanovit předpoklady využití biomasy z hlediska její lokalizace, poptávky a vazeb na další odvětví v regionu. Obecným pojmům a legislativnímu zakotvení obnovitelných zdrojů energie do zákonů, koncepcí a směrnic je věnována teoretická část práce. Z celorepublikového hlediska jsou popsány nejvýznamnější druhy obnovitelných zdrojů, které mají potenciál nebo jsou aktuální z hlediska mediálních témat. V praktické části je vymezen region Mladoboleslavsko, jehož charakteristika je úzce pojata, jelikož je zaměřena na zhodnocení předpokladů využívání jednotlivých druhů obnovitelných zdrojů energie v regionu, čili energie vody, slunce, větru, geotermální energie a hlavně biomasy. Následně jsou zachyceny vazby mezi regionálními subjekty, které biomasu pěstují, subjekty, které ji zpracovávají a subjekty, které ji využívají. Jedná se především o potenciál zpracování zbytkové nebo přebytečné rostlinné produkce k účelům výroby elektřiny v bioplynových stanicích, vytápění domácností nebo produkce biopaliv. Samostatná kapitola je věnována významnému regionálnímu environmentálnímu subjektu, teplárně ŠKO-ENERGO, s.r.o., která dodává energii a teplo do automobilového závodu ŠKODA AUTO, a.s. a do většiny domácností v Mladé Boleslavi. Je vyzdvižen její přínos a význam pro statutární město Mladá Boleslav, definovány vazby mezi teplárnou a automobilkou, popsána spolupráce s dalšími subjekty, jakož i projekty, kterými ŠKO-ENERGO, s.r.o. přispívá k místnímu regionálnímu rozvoji. Na závěr je zhodnocena podpora využívání místních obnovitelných zdrojů veřejnou správou, porovnána s Územní energetickou koncepcí Statutárního města Mladé Boleslavi a navržena řešení pr
Vedoucí práce: Josef Postránecký
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses