Analýza organizační kultury společnosti ENASPOL a.s. - Zedníková, Hana; Kašparová, Eva, 1958-; Surynek, Alois, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
Diplomová práce se zabývá analýzou organizační kultury společnosti ENASPOL, a. s.. Obsahem teoretické části jsou základní poznatky o organizační kutluře. V úvodu je rozebrán pojem kultura a organizační kultura. Dále navazují základní typy změn a typologie podnikové kultury. V empirické části je představena společnost ENASPOL. Cílem diplomové práce byla analýza organizační kultury, především její druhé úrovně tzv. sociální normy a standardy jednání. Práce se zabývá převážně problematikou pracovní disciplíny, pracovní morálkou, existencí a významem sociálních norem v organizaci, přístupem zaměstnanců ke vzdělávání a jejich celkovou spokojeností. Výsledkem práce je navržení opatření a změn pro vedení podniku, které by měli vést ke zlepšení organizační kultury společnosti ENASPOL
Vedoucí práce: Eva Kašparová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses