Vliv migrace v prognózách budoucího složení obyvatelstva - Navrátilová, Pavla; Čermáková, Klára; Rod, Aleš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Práce se zabývá otázkou migrace v souvislosti s demografickými změnami. O migraci se mluví jako o jednom z možných řešení těchto změn. Cílem práce bylo zjistit, zda může migrace nahradit nedostatečnou míru plodnosti a přispět k zachování stávajícího sociálního systému. Toto jsem zjišťovala skrze index hospodářského zatížení a index stáří. ČSÚ počítá projekce ve třech variantách, kdy každá zahrnuje jinou výši migrace. Jelikož považuji migraci za velmi obtížně odhadnutelnou položku, spočítala jsem vlastní projekci bez migrace. Ukázalo se, že výsledek byl ovlivněn konstantními parametry, které jsem pro svou projekci zvolila. ČSÚ mi následně poskytl projekci bez migrace s proměnlivými parametry za jednotlivé kraje. Po přepočtu na celou ČR uvedené indexy naznačily mírné zhoršení než v původní projekci ČSÚ zahrnující migraci. Migrace sama o sobě nevede ke zhoršení uvedených indexů. Naopak pokud ji z výpočtu vyloučíme, indexy se nepatrně zhorší. Vzhledem k tomuto pouze nepatrnému zhoršení není migrace, alespoň ve své předpokládané výši, možným řešením demografických problémů.
Vedoucí práce: Klára Čermáková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses