Paradox volby – je velký rozsah volby horší než malý? - Koňařík, Pavel; Koblovský, Petr; Koubek, Ivo, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Ve své bakalářské práci zkoumám, zda lidé více preferují jimi vybranou variantu z velké nabídky (30 možností) nebo malé nabídky (6 možností) a zda se jejich spokojenost s volbou liší podle toho, jestli jsou maximizery či satisficery. K tomuto účelu jsem použil dotazníkového formuláře ve třech verzích předloženého k vyplnění vzorku 123 studentů, kteří mimo jiné uvedli, jak jsou spokojeni s vybranou variantou. Následná analýza získaných dat nenasvědčuje tomu, že by existoval významný vztah mezi projevenými preferencemi a velikostí volby nebo výší maximizačních tendencí. Dále se v práci zabývám otázkou, zda se liší velikost rizikové averze u dvou výše zmíněných skupin a dospívám k závěru, že satisficeři činili více rizikově averzní rozhodnutí, pokud byla zadaná úloha kognitivně náročná.
Vedoucí práce: Petr Koblovský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses