Hodnocení rozvoje obcí v regionu Národního parku České Švýcarsko za pomoci indikátorů sociální, environmentální a ekonomické dimenze rozvoje - Kolská, Kateřina; Geuss, Erik, 1963-; Branžovský, Antonín; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem diplomové práce je zhodnotit rozvoj regionu Národního parku České Švýcarsko na základě rozvoje sociální, ekonomické i environmentální dimenze. S již několik desítek let trvající světovou debatou o udržitelném rozvoji jde ruku v ruce diskuze nástrojů, kterými by bylo možné implementaci tohoto konceptu do praxe hodnotit. Bylo vyvinuto nespočetné množství indikátorů na světové, národní i lokální úrovni. Diskutovány budou především lokální indikátory rozvoje s tím, že v praktické části bude aplikována sada indikátorů nejvhodnější pro malé obce. Teoretická část diplomové práce je věnována vymezení pojmu, historii, principům a dalším souvislostem udržitelného rozvoje. Navazuje kapitola o indikátorech udržitelného rozvoje. Teoretický základ tvorby indikátorů je doplněn o shrnutí existujících indikátorů, zejména na lokální úrovni. V praktické části je představen region Národního parku České Švýcarsko. Patří sem devět obcí, jejichž katastrální území leží zčásti v národním parku. Pro zhodnocení rozvoje obcí je na základě předem stanovených kriterií vybrána sada indikátorů vhodná pro malé obce.
Vedoucí práce: Erik Geuss
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; chráněná území; diplomové práce; protected areas; master's theses