Vliv hospodářské politiky na příčiny, průběh a důsledky cyklického vývoje ekonomiky v ČR v letech 1989-2009 - Strejčková, Martina (2010)
Tržní ekonomiky se nevyvíjí hladce, podléhají permanentním výkyvům ekonomické aktivity. Snahou především makroekonomické politiky je tyto cyklické výkyvy zmírnit nebo eliminovat a podporovat dlouhodobý ekonomický růst. A právě analýza vlivu hospodářské politiky na příčiny, průběh a důsledky cyklického vývoje ekonomiky v české republice v letech 1989-2009 je cílem této diplomové práce. V první části nastíním teoretické zázemí hospodářského cyklu. Vysvětlím podstatu, příčiny, metodologická východiska hospodářského cyklu a popíši soubory indikátorů, jejichž pomocí budu v praktické části této práce analyzovat kolísání ekonomické aktivity. V teoretické části se dále zaměřím na hospodářskou politiku, a to zejména na její makroekonomickou oblast, ale zmíním i tu mikroekonomickou. V praktické části pak budu sledovat ekonomický vývoj České republiky v posledních dvaceti letech pomocí indikátorů popsaných v teoretické části. Zhodnotím způsob nastavení hospodářské politiky (vhodnost mixu politik) v daných ekonomických situacích a odpovím na hlavní otázku celé práce: jaký vliv měla hospodářská politika na ekonomický vývoj ČR? Poslední kapitolu věnuji prognózám hospodářského cyklu. Porovnám metodické přístupy jednotlivých prognostických pracovišť (Ministerstvo financí ČR, ČNB a OECD), zanalyzuji, jak se prognózy zmíněných institucí odchylovaly od skutečnosti, a na závěr vytvořím prognózu ekonomického vývoje ČR.