Dostupnost zdravotní péče v krajích České republiky - Černovská, Stanislava; Kouřilová, Jana, 1960-; Pěkná, Jitka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Diplomová práce je zaměřena na ekonomiku zdraví, zejména na zdravotnické faktory, které jsou určeny dostupností zdravotní péče. Cílem diplomové práce je stanovit regionální rozdíly v dostupnosti zdravotní péče v krajích ČR. Dostupnost byla analyzována z geografického hlediska, tedy na základě hustoty sítě zdravotnických zařízení. Cíle bylo dosaženo za pomocí statistického zpracování dat poskytnutých z ÚZIS ČR a ČSÚ. V práci byly využity metody statistické analýzy, syntézy, komparace a dedukce. V poskytování nemocniční lůžkové péče nebyly zaznamenány žádné významnější regionální disparity. V dostupnosti ambulantní péče podle zvolené metodiky bylo zjištěno, že dostupnost primární zdravotní péče byla od 90. let vytlačována ordinacemi odborných lékařů specialistů. V dostupnosti praktických lékařů se vyskytují meziregionální rozdíly. Nejhorší dostupnost byla analyzována ve Středočeském a Ústeckém kraji, kde byly kromě gynekologů zaregistrovány nejvyšší počty obyvatel na jednoho praktického lékaře.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; zdravotní péče; zdraví; dostupnost zdravotní péče; diplomové práce; health care; health; health services accessibility; master's theses