EUROREGION NISA A JEHO PŘESHRANIČNÍ SPOLUPRÁCE SE SVOBODNÝM STÁTEM SASKO - Gdalin, Marie (2010)
Diplomová práce je ve své teoretické části věnována vysvětlení významu a náležitostí přeshraniční spolupráce, popisu historie a faktických údajů o Euroregionu Nisa. Dále jsou zde stručně popsány programy na podporu přeshraniční spolupráce, které byly na území ČR implementovány před a po vstupu ČR do Evropské unie z pohledu Euroregionu Nisa. V praktické části je provedena analýza a komparace struktury žadatelů a jejich projektů v rámci Fondu malých projektů mezi programem Interreg IIIA ČR -- Sasko a programem Cíl 3 na podporu přeshraniční spolupráce ČR -- Sasko z pohledu Euroregionu Nisa a shrnuto hodnocení těchto dvou programů žadateli, jejichž názory byly získávány na základě připraveného dotazníku. Cílem diplomové práce je tedy analyzovat Euroregion Nisa a jeho přeshraniční spolupráci se Svobodným státem Sasko, zjistit, zda se proces podávání žádosti a realizace projektů v čase zjednodušil nebo naopak a navrhnout vlastní doporučení pro budoucnost této kooperace.