Analýza vlivu emisního obchodování na investiční rozhodování ve firmě - Knesplová, Jana (2010)
Tato práce se zabývá problematikou vlivu emisního obchodování na investiční rozhodování. Objasňuje systém emisního obchodování. Zaměřuje se na vznik a vývoj evropského emisního obchodování a pojednává o jeho vlivu na Českou republiku. Je nastíněna problematika investičního rozhodování ve firmě, především metody a kritéria investičního rozhodování. Hlavním cílem práce je zanalyzovat vliv emisního obchodování na investiční rozhodování. Analýza je provedena na investičních projektech v reálné firmě. Ekonomickým hodnocením investic posuzuje varianty investičních projektů při vyloučení vlivu emisního obchodování nebo při různých cenách emisní povolenky. Prostřednictvím této analýzy se pokusím dokázat, že emisní obchodování může znevýhodňovat některé investice, které by jinak byly ekonomicky efektivní a realizovatelné.