Analýza poptávky po pitné vodě v závislosti na úrovni teploty a srážek - Malý, Vítězslav (2010)
Poptávka po pitné vodě je velmi specifickou veličinou ovlivněnou celou řadou faktorů. Cílem diplomové práce je vysvětlit jaký má vliv faktor klimatických podmínek na celkový charakter poptávky. Z predikcí klimatické změny vyplývá, že v podmínkách ČR lze očekávat změny srážkových úhrnů během ročních obdobích, nárůst průměrných teplot a změnu ve variabilitě a intenzitě extrémních událostí. Analýza se proto zaměřuje na objasnění vlivu úrovně teploty prostředí a srážek na odběry vody z veřejných zdrojů ve vytipované lokalitě. K provedení analýzy byly využity denní data o odběru vody z veřejného vodovodu za jednotlivá spotřebiště a dále pak denní hydrometeorologická data o úrovni průměrné denní teploty ovzduší a denním úhrnu srážek.