Globální hospodářská recese na trhu druhotných surovin a její možná řešení pohledem institucionální analýzy - Osersová, Marta; Slavík, Jan, 1978-; Šeflová, Jitka, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Odvětví druhotných surovin bylo na konci roku 2008, stejně jako většina ostatních odvětví ekonomiky, zasaženo globální hospodářskou recesí. Oproti obvyklým dopadům, jakými jsou problémy v odbytu, v zaměstnanosti či platební problémy firem, zde však recese měla jedno specifikum -- dopad na životní prostředí. Druhotné suroviny bývají výrobci k výrobě statků používány za předpokladu, že je jejich cena nižší, než cena surovin primárních. Koncem roku 2008 však došlo v důsledku poklesu spotřebitelské poptávky a poklesu výroby k silnému propadu cen primárních surovin. Odbyt druhotných surovin se tím prakticky zastavil. Jejich produkci však zastavit možné nebylo, neboť recyklace, tedy proces výroby druhotných surovin, je v zemích Evropské unie povinný. Následkem této situace byly jednak obavy ze zhroucení celého systému třídění odpadů, ale také různé návrhy na řešení uvedeného problému. Ačkoli se situace na trhu druhotných surovin v posledních měsících začíná stabilizovat, jde o problematiku stále aktuální, a právě proto se stala i tématem této práce. Cílem diplomové práce je tedy pokusit se s využitím institucionální analýzy charakterizovat současnou situaci na trhu druhotných surovin a následně zkoumat její změny vyvolané zavedením "protikrizových" opatření. Praktická část práce je založena na aplikaci metody navržené nositelkou Nobelovy ceny za ekonomii pro rok 2009 Elinor Ostrom a jejími kolegy z Indiana univerzity, tzv. IAD Framework -- Institutional Analysis and Development Framework. Zvolená výzkumná metoda je u nás dosud poměrně neznámá a od její aplikace lze tak očekávat zcela nový a originální pohled na celou záležitost.
Vedoucí práce: Jan Slavík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses