Financování příspěvkových divadel Hlavního města Prahy - Švubová, Jana; Doležalová, Antonie, 1966-; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Diplomová práce se zabývá financováním divadel - příspěvkových organizací hl. m. Prahy. Přibližuje vývoj institucionálního prostředí českého divadla, nabízí i přehled právních forem provozu divadel a celá problematika je vztažena do širšího kontextu hospodářské politiky. Cílem je zhodnotit proces transformace na příkladu vybraných transformovaných divadel, do analýzy je zahrnuta i příspěvková organizace hl. m. Prahy. Záměrem práce je nastínit takové mechanismy, jež povedou k utváření systému, který umožní optimální fungování divadla (nejen ve formě neziskové organizace) a zároveň v sobě bude propojovat prvky motivující soukromé dárcovství s formami podpory kultury z veřejných zdrojů. Pro dokreslení celé situace a nalezení případné inspirace pro vylepšení českého systému pak budou v práci představeny systémy financování divadel v Rakousku a Velké Británii. Práce je vedena snahou přiblížit čtenáři analyzovanou otázku v celé její komplexnosti.
Vedoucí práce: Antonie Doležalová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Rok obhajoby 2011
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; veřejná podpora; kulturní politika; diplomové práce; state aid; cultural policy; master's theses