Efektivita hospodaření nestátních neziskových organizací - Živná, Renata (2011)
Cílem práce je zhodnocení efektivity hospodaření v nestátním neziskovém sektoru a konfrontace teoretických poznatků s praxí na příkladu konkrétní nestátní neziskové organizace. K posouzení efektivního hospodaření organizace poslouží ukazatele finanční analýzy, které jsou modifikovány pro potřeby neziskového sektoru. V průběhu práce se řeší celá řada dílčích otázek ohledně zdrojů financování, problematiky finančního výkaznictví a manipulace s výkazy. Nezanedbatelný okruh zájmu tvoří také státní intervence a jejich vliv na fungování nestátních neziskových organizací a dopad finanční krize. V první části jsou uvedeny teoretické poznatky získané z odborné literatury týkající se dílčích otázek zkoumané problematiky. V praktické části je nejprve stručně uvedena metodika finanční analýzy, následovaná samotnou finanční analýzou, vybrané organizace, která je provedena na základě finančních výkazů.